Scroll with your mouse or arrow keys to see more!

Okay

Kérdezz-felelek!

Minden, amit az esküvőfotózásról tudnod kell!
Minden, amit a szerelmes fotózásról tudnod kell!
Minden, amit a portré fotózásról tudnod kell!
Minden, amit a tablófotózásról tudnod kell!

Minden, amit az esküvőfotózásról tudnod kell!

 • Mi alapján válasszunk esküvői fotóst?

Érdemes elgondolkodni azon, hogy mit kell figyelembe venni egy fotós ajánlatánál. Az esküvő fotózás érzelmi műfaj, nem lehet/szabad táblázatban összegezni azt, hogy ki mit ajánl, mi van a csomagban és mennyire kedvező az ár. Nem azt a fotóst kell választani, akinek tetszenek a képei – ez kevés! Egy dolog fontos igazán: tetszik-e amit csinál (ahogy csinálja), ilyennek képzelem-e el a saját esküvői fotóimat is? Ha nem tudsz azonosulni a képi világgal, a színekkel, hangulatokkal, akkor inkább keress tovább! A főállású esküvőfotósok nagyságrendileg egy árkategóriában dolgoznak, de mindenki az egyéni látásmódjával teszi a maga módján különlegessé a képeit. Ha viszont úgy érzed ezt kerested, ha szerelmes vagy a képekbe, akkor ne habozz, kérj árajánlatot és találkozzunk – biztosan jól tudunk majd együtt dolgozni!

 • Hol vállalsz fotózást?

Pécsett élek, de bárhol a világon szívesen fényképezek. Magyarország egész területén ugyanolyan lelkesedéssel dolgozom, mint külföldön. Szívesen megyek új helyekre is, inspirál az ismeretlenben rejlő kihívás.

 • Mennyi ideig vagy velünk az esküvőn?

Ameddig szeretnétek! A csomagjaim a rendelkezésre állás órái alapján vannak elkészítve – így megtalálhatjátok a ti igényeiteknek leginkább megfelelő lehetőséget -, de bármikor hozzátehetünk további órákat is, ha hosszabban tartotok igényt a szolgálataimra.

 • Hány képet kapunk? Megkapjuk a teljes felbontású fotókat is?

Pontos darabszámot soha nem tudok mondani, nem kilóra dolgozom. (: Egy egész napos esküvőről a minőségi szelektálás és utómunka után általában 1000+ képet szoktam átadni – de ez függ az események számától is. Nyers képet soha nem adok ki a kezemből, de minden esetben teljes felbontású, feldolgozott, ahol szükséges ott retusált képeket adok át, melyekből korlátlan számú és méretű papírkép előhívható – nincsenek rejtett utánrendelési költségek. Egy ilyen képanyag teljes egészében bemutatja az esküvőt, a fontosabb pillanatokra és az apró részletekre egyaránt kitérve.

 • Papírképeket kapunk vagy Fine Art Albumot?

Papírképeket nem szállítok, ez ma már lakossági szolgáltatássá vált. Egy listát szoktam adni az általam javasolt laborokról, ahol megfelelő minőségben, korrekt áron lehet az általam teljes felbontásban átadott képeket előhívatni. Igény esetén egyéni tervezésű, prémium minőségű Fine Art Albumokat készítek, ezekről részletesen az ajánlatomban olvashatsz. Személyes találkozó esetén nagyon szívesen megmutatom a bemutató példányaimat!

 • Mi az az E-Session? Ez is része a csomagnak?

E-Session, Engagement-Session, azaz magyarul jegyes-fotózás. Minden esetben a csomag részét képezi egy ajándék jegyesfotó sorozat, amely a hétköznapi élet szerelmét, az összetartozásotokat hivatott bemutatni. Hiszen a közös élet nem az esküvővel kezdődik, a jegyben járás is szerves része! A meghitt sorozat segít egymásra hangolódni is, így az esküvőn sokkal könnyebben megtaláljuk a közös hangot. A hangsúly az apró érintéseken, az érzelmeken, a hangulatokon van, a cél az, hogy minél inkább rátok jellemző legyen a sorozat. A jegyes-fotózás alatt készült képeket szintén átadom teljes felbontásban, ha időben készül a sorozat, akkor akár a meghívótokra is kerülhet belőle kép.

 • Mikor tartsuk a portréfotózást és mennyi időt szánjunk rá?

A legszebb fények a naplemente környékén vannak, mert ilyenkor a napsugarak dőlésszögéből adódóan szép lágy fényekkel lehet dolgozni, nem olyan kontrasztos, erős a megvilágítás, mint a déli órákban. Lehetőség szerint ezért kérem, hogy bármennyire is esetleg zsúfolttá teszi a délutáni programot, ezt az időzónát célozzuk meg a portréfotózásra. Minél több időt szánunk erre, minél több helyszínen készítünk képeket, annál választékosabb és gazdagabb lesz a végén a képanyag. Ha úgy érzitek, hogy aznapra nehezen férne bele a programba, akkor érdemesebb máskorra tenni, amikor sokkal nyugodtabbak a körülmények és nem kell kapkodni.

 • Ki jöjjön velünk a fotózásra?

Általában azt szoktam kérni, hogy egy segítő embert hozzatok magatokkal a portréfotózásra. Ő egyrészt nekem segít  (megfogja a menyasszonyi csokrot, amikor éppen nem kell, stb.), másrészt segít oldani a hangulatot. Külön kérésem, hogy szülők, illetve nagyobb sokaság ne jöjjön a fotózásra, mert akkor nehezebb feloldódni, önfeledt képeket készíteni.

A szertartások alatt nem szoktam megtiltani, hogy mások is fényképezzenek, de lehetőség szerint azt kérem, hogy a vendégek inkább vendégként vegyenek részt az ünnepen és hagyják a szolgáltató(ka)t dolgozni. A lelkes amatőrök általában nem rendelkeznek kellő rutinnal, nem ismerik az esküvő menetét és többet zavarnak, mint amennyire hasznosak. Ha velem egy oldalra áll, akkor korlátoz a munkámban, ha pedig velem szembe, akkor rajta lesz a fotóimon – egyik sem szerencsés. Arról nem is beszélve, hogy egy esküvő helyszínei – templom, egyes házasságkötő termek -, általában nem túl világosak, az ott történő fényképezés speciális felszerelést és szakértelmet igényel, így amúgy is elvéreznek a feladat súlya alatt.

 • Milyen határidővel dolgozol?

Az esküvő utáni két héten belül mindig küldök egy ~100 képet tartalmazó átfogó válogatást, amely a legfontosabb pillanatokat, az esküvő hangulatát hivatott bemutatni. Ezek a képek egy különálló galériában tekinthetők meg, mely a honlapomról nem elérhető (a személyiségi jogok védelmének érdekében), de ti bátran továbbküldhetitek a rokonoknak. A képek kis felbontásban le is menthetők, az interneten nyugodtan publikálhatók. A teljes képanyag a sok lépcsős szelektálási és hosszadalmas utómunka folyamat miatt azonban kicsit lassabban, általában 30-60 nap alatt készül el.

 • Mennyire előre érdemes lefoglalni az időpontot?

Minél előbb! A legtöbb esküvőt május és szeptember között szombatonként tartják, ebből adódóan az én naptáram is hamar betelik a kérdéses időszakra.

 

ITT KÉRJ ÁRAJÁNLATOT!

 

Minden, amit a szerelmes fotózásról tudnod kell!

 • Hol készüljön a sorozat?

Akkor lesz igazán személyes a sorozat, ha a rátok jellemző, a ti életetekben meghatározó helyszíneken fotózunk. Ha szeretnétek, én is javasolhatok helyeket, akár az adott évszak különlegességeit kiemelve.

 • Mennyi ideig tart a fotózás és mikor fotózzunk?

Általában egy-másfél órát. A legszebb fények a napfelkelte, naplemente környékén vannak, mert ilyenkor a napsugarak dőlésszögéből adódóan szép lágy fényekkel lehet dolgozni, nem olyan kontrasztos, erős a megvilágítás, mint a déli órákban, így lehetőség szerint ezt az időzónát javaslom a fotózásra.

 • Milyen ruhában jöjjünk a fotózásra?

Amiben jól érzitek magatokat és szívesen látnátok viszont a képeken! Nem javaslom a túl színes mintájú ruhákat, mert elvonják a figyelmet rólatok. Inkább öltözzetek kicsit össze, legyen valami kapcsolódási pont (akár pont ellentétesen, például fekete-fehérbe), így még jobban az összetartozást fejezi ki a sorozat.

 • Hány képet kapunk? Megkapjuk a nyers képeket is?

Minőségi szelektálás után általában 50-70 teljes felbontású, retusált képet adok át. Nyers képeket nem adok ki a kezemből, az utómunka is kulcsfontosságú része a fotós munkájának, ettől lesz egyedi a sorozat.

 • Mennyire előre érdemes lefoglalni az időpontot?

Általában két-három hétre előre telnek be a hétköznapi időpontok, így érdemes kicsit előre gondolkodni. Természetesen mindig számolunk esőnappal is.

 

ITT KÉRJ ÁRAJÁNLATOT!

Minden, amit a portré fotózásról tudnod kell!

 • Hol készüljön a sorozat? Készülhet műteremben is?

Közös megállapodás alapján szoktunk helyszínt választani, hogy a lehető legszemélyesebb hangvételű képeket készíthessük el. Természetesen készülhetnek műteremben is a képek, ilyenkor a háttérszín(eke)t beszéljük meg előre.

 • Mennyi ideig tart a fotózás és mikor fotózzunk?

Általában egy-másfél órát. Kültéri fotózás esetén figyelni kell az időjárásra, a napra is: a legszebb fények a napfelkelte, naplemente környékén vannak, mert ilyenkor a napsugarak dőlésszögéből adódóan szép lágy fényekkel lehet dolgozni, nem olyan kontrasztos, erős a megvilágítás, mint a déli órákban. Műtermi fotózásnál ez nem szempont.

 • Milyen ruhában jöjjek a fotózásra?

Az elsődleges szempont, hogy jól érezd benne magad, rád jellemző legyen. Ha nem tudsz dönteni, többféle összeállítást is hozhatsz, és majd együtt kiválasztjuk az adott helyszínhez, hangulathoz leginkább megfelelőt.

 • Hány képet kapok? Megkapom a nyers képeket is?

Minőségi szelektálás után általában 15-20 teljes felbontású, retusált képet adok át. Nyers képeket nem adok ki a kezemből, az utómunka is kulcsfontosságú része a fotós munkájának, ettől lesz egyedi a sorozat.

 • Mennyire előre érdemes lefoglalni az időpontot?

Általában két-három hétre előre telnek be a hétköznapi időpontok, így érdemes kicsit előre gondolkodni. Kültéri fotózás esetén természetesen mindig számolunk esőnappal is.

ITT KÉRJ ÁRAJÁNLATOT!

Minden, amit a tablófotózásról tudnod kell!

 • Van lehetőség próbafotózásra? Mennyibe kerül?

Természetesen igen, két fiú és két lány számára ingyenes a próbafotózás, a sminket is én állom. A választott képeket megkapjátok digitálisan, így könnyedén el tudja dönteni az osztály, hogy szeretne-e velem dolgozni.

 • Hogyan zajlik a fotózás? Mennyit kell várnunk?

Az osztály létszámának függvényében, általában két (egymást követő) délután fotózunk, tanítás után várlak titeket a műtermemben. A fotózás gördülékenységének fenntartása érdekében azt kérem, hogy óránként 4-5 fős csoportokban érkezzetek. Fejenként legtöbbször 10-15 perc alatt végzünk a fotózással és a válogatással is. A lányok sminkelése is kb. 15-20 perc, ezért fontos, hogy legalább az első körben fiúk és lányok vegyesen gyertek, hogy folyamatosan tudjunk haladni.

 • Csinálsz csoportképeket is? Hozhatom a barátom/barátnőmet is?

Igen, mindkét fotózási nap végén, az egyéni képek után készülnek a csoportképek. Ezt megvárhatjátok a várótérben is, vagy ha hamarabb végeztetek, visszajöhettek külön a fotózás végére is. A tablófotózás azonban az osztályról, a közösségről szól, ezért kérlek, külsősöket ne hozzatok a fotózásra! Ha közös képeket szeretnétek, sokkal inkább ajánlok egy szerelmes fotósorozatot!

 • Fejenként hány képet csinálsz? Egész alakos képet is csinálsz?

Általában 15-20 kép készül egy emberről, amit utána együtt megnézünk és kiválasztjuk a retusálásra szánt képeket. Nincs korlátozva a darabszám, a lényeg, hogy elégedetten távozzon mindenki. Egész alakos képet nem csinálok, hisz annak a tablón nincs helye. Ha külön képeket is szeretnél, ajánlom az egyéni portréfotózást!

 • Digitálisan is megkapjuk a képeket?

Természetesen igen: a retusálás után a facebookra optimalizált képeket egy online galériából tudjátok elérni. A rendelés lezárása után pedig a teljes felbontású képeket is átadom az osztálynak.

 • Általános iskolai tablót is vállalsz?

Nem, csak középiskolásokat fotózom.

 • Tablótervezéssel és készítéssel is foglalkozol?

Analóg, kézzel készített tablót nem csinálok. Digitális tabló kivitelezésében szívesen segítek: a grafikusom készséggel elkészíti az általatok megálmodott tervet, ami aztán nyomdába, majd végül a keretezőhöz kerül.

 • Mennyire előre érdemes lefoglalni az időpontot?

Korlátozott számban áll csak módomban osztályokat vállalni, így érdemes minél előbb, akár már év elején bejelentkezni.

ITT KÉRJ ÁRAJÁNLATOT!